2010. július 16., péntek

Biopraktikák a háztartásban

Ezzel a címmel tartottam előadást a szatmárnémeti Aranykapu Kulturális Egyesület által szervezett Örökségünk elnevezésű rendezvénysorozaton, és arra gondoltam, hogy az előadásra összegyűjtött információkat a blog olvasóival is megosztom. A felkészüléshez főként a Mamami fórumán és a Tudatos Vásárló honlapon fellelhető információkból inspirálódtam. A praktikák némelyikét már én is többször alkalmaztam, de olyan is van a felsoroltak között, amit csak ezután fogok bevetni.

Tények:
Míg a 19. században a háziasszonyok mosószappannal, és a háztartásban fellelhető néhány egyszerű anyag segítségével végezték el a háztartásban szükséges teendőket, a modern háziasszonyok vegyszerek tömkelegét használják ugyanezen teendők elvégzéséhez. A sok reklám, a fogyasztói társadalom nyomásának hatására természetesnek, sőt szükségesnek gondoljuk, hogy a szupermarketek polcain található, ragyogó tisztaságot ígérő csodaszereket használjuk a mindennapok során. De vajon tényleg szükségünk van-e külön WC tisztítóra, többféle vízkőoldóra, kályhatisztítóra, felmossószerre és egyéb célokra használható vegyszerekre? Bár az utóbbi évtizedekben robbanásszerűen elszaporodtak a háztartásban használatos vegyi anyagok, ezek közül sok szer egészségre és környezetre kifejtett hatását nem is vizsgálták meg. Utólagos tanulmányokból azonban sok esetben kiderül, hogy a különböző háztartásban használatos tisztítószerek korántsem ártalmatlanok az egészségre, sőt, a bennük található egyes káros vegyi anyagok felhalmozódhatnak a szervezetben, és felelőssé tehetők az egyre elszaporodó daganatos betegségek, termékenységi problémák és allergiás esetek kialakulásában.
A tisztítószerek 90 százaléka víz, amikor tehát ilyen szereket vásárolunk, akkor ennek a víznek a szállítását fizetjük meg, valamint a flakonok előállítását, mely a szállítással együtt igen nagy terhelést jelent a környezetünkre: energia és anyagfelhasználással jár és hulladékot is képez. Az élővizekbe kerülő vegyszerek káros hatással vannak a vizek élővilágára (a halak elpusztulnak, megváltoztatják nemüket!)
Mit tehetünk? A modern csodaszerek használata helyett, ajánlatos elővennünk a nagyanyáink idejében használt tisztítószereket, mert ezek hatékonyak, olcsók, és nem károsítják egészségünket, nem szennyezik környezetünket. Vegyünk hát elő a mosószódát, szódabikarbónát, ecetet, citromsavat és mosószappant. Lássuk, modern háziasszonyként mit kezdhetünk velük.

Praktikák

Mosás:
-Fontos, hogy ne használjunk a szükségesnél több mosószert. Kísérletezzük ki a számunkra elegendő legkisebb mennyiséget, ugyanis a gyártók előszeretettel ajánlanak a szükségesnél nagyobb mennyiségű mosóport egy-egy mosáshoz.
-Töltsük meg a mosógépet, ne mossunk fél adagot, ha tehetjük. Az sem jó viszont, ha túlságosan megtömjük a gépet.
-a lehető legalacsonyabb hőfokon mossunk
-a foltokat kezeljük mosás előtt természetes folttisztító szappannal (ökörepe szappan, Imse Vimse folttisztító szappan), vagy áztassuk mosószódás vízbe (15 l víz, 1-2 ek szóda)

Mosópor helyett használhatunk:
-mosódiót(ha nem túl szennyezettek a ruhák)
-mosódiót mosószódával (így növeljük a mosódió hatékonyságát), esetleg aktív oxigénes fehérítővel (fehérítő só-nátrium perkarbonát)
-reszelt mosószappant (3-4 ek)
-mosóport és szódát (pl. 50-50 ml)

Textilöblítő (bőrirritációt, asztmát, légúti problámákat okozhat, csökkenti a textilek nedvességszívó képességét-pl. törülközőknél) és vízkőtlenítő (drága és fölösleges) helyett:
-öblítsünk ecettel- az öblítő helyére tegyünk fél-egy dl. ecetet

Mosógép vízkőtlenítése: öntsünk 1,5 kg citromsavat és 3-4 dl forró vizet a dobba, időnként forgassuk meg, 24 órán át hagyjuk hatni, majd indítsunk egy 40 fokos mósóprogramot.


Takarítás
-megelőzés: frissen töröljük le, takarítsuk fel amit lehet- az odaszáradt, égett szennyeződésekkel nehezebb elbánni
-vízkő eltüntetésére: citromsav, ecet
-zsíros szennyeződésekre: mosószóda, szódabikarbóna

Felmosáshoz: ha zsíros szennyeződéssel is kell számolni, tegyünk a felmosóvízbe 1-2 ek szódabikarbónát vagy mosószódát. Ha nincs zsíros szennyeződés, csak por, elég a sima forró víz is.

Kályha, főzőlap lemosása: vízzel áztassuk fel a szennyeződést, súroljuk át szódabikarbónás szivaccsal-ronggyal, majd mossuk le vízzel

Kagyló: a zsíros szennyeződéseket szódabikarbónával, mosószódával, a vízkövet citromsóval (nedves rongyra, szivacsra citromsavat teszünk, vagy oldatot készítünk), ecettel távolítsuk el

WC, fürdőkád- szódabikarbóna, ecet

Lefolyótisztítás: mielőtt bármilyen tisztítószert bevetnénk, csavarjuk le és tisztítsuk ki a szűrőt, használjuk a régi és jól bevált pumpát. Ha ez nem elég: öntsünk szódabikarbónát a lefolyóba, majd öntsünk rá ecetet. Ha még így sem dugul ki a lefolyó, mosószódából és vízből készítsünk sűrű oldatot, melegen öntsük a lefolyóba, és hagyjuk pár órát állni.

Légfrissítés: szellőztessünk gyakran, illatosításra helyezzünk el szárított levendulát tartalmazó zsákocskákat a házban, a szobanövények is frissítik a levegőt

Ablakmosás, tükör: tiszta vízzel, mikroszálas törlőkendővel, ecettel-újságpapírral

Fertőtlenítőszerek helyett: a forró víz majdnem minden baktériumot elpusztít!

Nincsenek megjegyzések: